HU

Esettanulmányok / Extreme Digital

Az Extreme Digital (ED) a régió egyik legnagyobb webáruháza. A 2001-ben alapított, eredetileg számítógépek és alkatrészek adás-vételével foglalkozó cég mára Közép-Kelet-Európa egyik vezető műszaki webáruházává vált. Csak Magyarországról napi 100 ezernél is több látogatót fogad az oldal, a többi ország pedig még egyszer ennyi látogatót ad hozzá az eredményhez. Az termékkínálat is jelentősen bővült: a klasszikus műszaki termékek (TV & szórakozás, notebook & IT, tablet & okostelefon, fotó & videó) mellett a háztartás, az otthon és az iroda egyre több szükséges eszközét, újdonságát és érdekességét kínálja az oldal.

Az alapvető feladat a webáruház teljes megújítása volt: több mint 10 év teljes adatmennyiségét megőrző, jól skálázható, reszponzív design-nal rendelkező webáruházat kellett kialakítani.

A munka során a legfontosabb szempontok a következők voltak:

  • Nagy, integrált rendszer zökkenőmentes átalakítása
  • 9 nyelven futó website minden elemének megújítása
  • Alkalmazkodás a menet közben változó ügyféligényekhez
  • Fókuszban a vásárlói élmény
  • Hangsúlyos SEO optimalizálás

Technológia

A megvalósítást az alábbi technológiai alapokon hajtottuk végre:

  • PHP Symfony Framework
  • Virgo Corbis
  • MySQL
  • Apache Lucene

Fontosabb kihívások

A projekt során számos kihívást kellett legyőznünk. Ezek közül alább csak párat kiemelve mutatjuk be, milyen nehézségekkel találtuk szembe magunkat.

Összetett integrált rendszer

Az ED rendszere több mint 30 háttérrendszerrel áll kapcsolatban (hitelintézetek, szállítócégek, ár-összehasonlító oldalak stb.) ezért jelentős feladat volt a webáruház ökoszisztémájának feltérképezése és a „pókháló” minden elemének javítása, átalakítása. Az integrált rendszer zökkenőmentes átállását nehezítette, hogy bizonyos külső rendszerek esetében nem volt mód tesztelési fázisra.

Jelentős adatmennyiség

Mivel az alapfeladat egy több mint 10 éve működő webshop átalakítása volt, külön figyelmet kellett fordítani az évtizedes adatmennyiség megőrzésére, hiánytalan átmentésére. Részben ennek ellenőrzésére – illetve egyéb hibák kiszűrésére – az élesítés előtt kb. 1 hónapig béta tesztelés zajlott, meghívott, de valós vásárlókkal.

Változó ügyféligények

A hosszú fejlesztőmunka, és a gyors piaci mozgások miatt – pl. menet közben egy új regionális site indulása, egyes szállítócégek kiesése – az ügyféligények jelentős változáson mentek keresztül. A Virgo Systems a munka során alkalmazott agilis metodikának köszönhetően, amely magában foglalja az ügyféllel folytatott szoros együttműködést, jól tudott reagálni az új körülményekre, és a felmerülő kihívásokra.

Vissza a lista oldalra
Seprenyi Péter
Head of Product, vezető tanácsadó
Próbálja ki a Virgo Corbis nyújtotta lehetőségeket a demó portálunkon!
Demó megtekintése