Esettanulmányok / Extreme Digital

Az Extreme Digital (ED) Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb webáruháza. A 2001-ben alapított, eredetileg számítógépek és alkatrészek adás-vételével foglalkozó cég gyorsan a régió egyik vezető műszaki webáruházává vált. Csak Magyarországról napi 100 ezernél is több látogatót fogad az oldal, a többi ország pedig még egyszer ennyi látogatót ad hozzá az eredményhez. Az termékkínálat is jelentősen bővült: a klasszikus műszaki termékek mellett a háztartás, az otthon és az iroda egyre több szükséges eszközét, újdonságát és érdekességét kínálja az oldal.

Az alapvető feladat a webáruház teljes megújítása volt: több mint 10 év teljes adatmennyiségét megőrző, jól skálázható, reszponzív designnal rendelkező webáruházat kellett kialakítanunk.

A munka során a legfontosabb szempontok a következők voltak:

  • a nagy, integrált rendszer zökkenőmentes átalakítása
  • a 9 nyelven futó website minden elemének megújítása
  • alkalmazkodás a menet közben változó ügyféligényekhez
  • fókuszban a vásárlói élmény
  • jelentős SEO optimalizálás

Technológia

A megvalósítást az alábbi technológiai alapokon hajtottuk végre:

  • PHP Symfony Framework
  • Virgo Corbis
  • MySQL
  • Apache Lucene

Fontosabb kihívások

A projekt során számos kihívást kellett legyőznünk. Ezek közül alább csak párat kiemelve mutatjuk be, milyen nehézségekkel találtuk szembe magunkat.

Összetett integrált rendszer

Az Extreme Digital rendszere több mint 30 háttérrendszerrel áll kapcsolatban (hitelintézetek, szállítócégek, ár-összehasonlító oldalak stb.) ezért jelentős feladat volt a webáruház ökoszisztémájának feltérképezése és a „pókháló” minden elemének javítása, átalakítása. Az integrált rendszer zökkenőmentes átállását nehezítette, hogy bizonyos külső rendszerek esetében nem volt mód tesztelési fázisra.

Jelentős adatmennyiség

Mivel az alapfeladat egy több mint 10 éve működő webshop átalakítása volt, külön figyelmet kellett fordítanunk az évtizedes adatmennyiség megőrzésére, hiánytalan átmentésére. Részben ennek ellenőrzésére – illetve egyéb hibák kiszűrésére – az élesítés előtt kb. 1 hónapig béta tesztelés zajlott, meghívott, de valós vásárlókkal.

Változó ügyféligények

A hosszú fejlesztőmunka és a gyors piaci mozgások miatt – menet közben indult egy új regionális site, változtak a szállító partnerek – az ügyféligények jelentős változáson mentek keresztül. A Virgo Systems a munka során alkalmazott agilis módszertannak köszönhetően, amely magában foglalja az ügyféllel folytatott szoros együttműködést, jól tudott reagálni a változó körülményekre és a felmerülő kihívásokra.		
Vissza a lista oldalra
Próbálja ki a Virgo Corbis nyújtotta lehetőségeket demo portálunkon!
Demó megtekintése