Esettanulmányok / Telenor Magyarország

A Telenor Magyarországgal együtt dolgozni mindig izgalmas kihívás, különösen azért, mert a közös munka kezdetén 2017-ben nagyon szűk határidőt vállaltunk. Emellett kiváló lehetőséget kaptunk a Virgo csoportban rejlő szinergiák kihasználására, a szektorban és az e-kereskedelem területén szerzett tapasztalataink hasznosítására

 

Teljes digitális megújulás

A Telenor Magyarország 2017 nyarán írt ki tendert e-commerce platform fejlesztésére és üzemeltetésére, amely egy hosszabb távú stratégiai együttműködés lehetőségét is magában foglalta. Az együttműködés célja a Telenor digitális felületeinek ügyfélközpontú fejlesztése volt. Ennek köszönhetően a vállalat gyors és flexibilis kiszolgálást nyújthat, alkalmazkodva a folyamatosan változó felhasználói igényekhez. 

A Telenor részéről alapvető elvárás volt az agilis módszertan szerinti működés és a magas technológiai színvonal biztosítása. A feladatok a tanácsadástól a UX tervezésen és a design elkészítésén át a kivitelezésig, majd a bevezetési és üzemeltetési támogatásig terjedtek.

 

Ügyfélélmény vezérelt design

Az intuitív felület kialakításába két hónapos előkészítő munka után vágtunk bele. A fejlesztői munkát alapos UX kutatás, több körös felhasználói interjúk és előtesztelés előzte meg. Az azonos érdeklődés, elvárások és felhasználói szokások alapján felhasználói csoportokat, perszónákat hoztunk létre, és ezek segítségével alakítottuk ki a Telenor.hu új struktúráját.

 

Az egyedi portál és webshop fejlesztés kihívásai

A projekt során a Virgo jól bevált keretrendszereit használtuk, a tartalomkezelő Spicát és az e-kereskedelmi Corbist. Több nagy terheltségű projekten is bizonyított már ez a két keretrendszer. A skálázhatóság és a nagy rendelkezésre állás, illetve a monitorozható működés kiváló eredménnyel szolgálja ki a Telenor igényeit.

A Telenor webshop első fázisának tavaszi élesítését követően a második fázisban a termék-listaoldalak és a termék-végoldalak, illetve az ezek karbantartásához szükséges admin felületek és működtetésükhöz szükséges üzleti logikák fejlesztése és háttérrendszeri API kapcsolatok készültek el. A fejlesztést alapos előkészítés előzte meg, így jól tervezhető volt a feladat és a release-ek. 

Frontend szempontból a legérdekesebb és egyben a legkomplexebb feladat a termék végoldalon lévő ajánlat-konfigurátor elkészítése volt. Kifejezetten erre készült egy prototípus, amit felhasználói tesztelés után, a visszajelzéseket összegezve építettünk be a termékbe.

Backend szempontból kihívás volt a rengeteg API kapcsolat kezelése, a hibakezelési folyamatok megvalósítása, a Telenor háttérrendszerei által előállított termékkatalógus feldolgozásának módja és a Corbis egyes meglévő megoldásainak testreszabása, kiegészítése (pl. tarifák, több/sok ár termékenként stb.).

Az angol és a magyar oldalak adminisztrációját egy közös CMS karbantartó felületen integráltuk. A felhasználói felület könnyen használható a tartalomkezelők számára, emellett a központi felületen átláthatóvá válnak az összefüggések és kézben tarthatók a folyamatok.

 

Eredmények

  • A gyorsabb online ügyintézés érdekében a fejlesztés során az eredetileg mintegy 600 aloldalból felépülő telenor.hu mérete jelentősen csökkent.
  • A tervezés sikerét a felhasználói tesztek igazolták, például a feltöltőkártya regisztrációjának megkönnyítése kapcsán. Korábban a felhasználók sok esetben félbehagyták, azonban az új oldalon a teszt felhasználók 100%-ban sikeresen és elmondásuk szerint könnyedén vitték végig a folyamatot. 

 

Ügyfeleink mondják

„Azon dolgozunk, hogy weboldalunkon az ügyfeleink az esetek túlnyomó többségében maximum 2 kattintással meg tudják találni, amit keresnek, és a lehető legkevesebbet kelljen várakozniuk. Ezen az úton tettünk meg most egy fontos lépést, és bízunk benne, hogy ügyfeleink hatékonyabban és gyorsabban intézhetik ügyeiket online.”
Király András László, a Telenor digitális üzleti csatornáinak fejlesztéséért felelős szakembere		
Vissza a lista oldalra
Próbálja ki a Virgo Corbis nyújtotta lehetőségeket demo portálunkon!
Demó megtekintése